EM 2010 i Romania er vel overstått. Det var ca. 104 deltagere på stevnet. Skulle vært flere, men et av Bulgarias lag fikk ikke delta.

Stevnet var av meget høy kvalitet. Særlig Russerne utmerket seg denne gang. De har en utrolig spirit sammen med en meget solid grunnform og krydret med supre teknikker. Det er vel også en del av disse utøverne som er profesjonelle og får betalt for treningen sin.

Senpai Marius Ommedal satt oppe på sin dommerstol og mimret tilbake til sine glans dager og så for seg å kanskje stille om et år eller to. Dette inntil en Russer klinte inn en low kick som var så hard at hele matteområdet beveget seg. Da fant Marius ut at kanskje dommer vervet var like greit!!

Begge våre dommere fikk dømt mye, svært mye. Marius er hjørne dommer. Sensei Gorm Øian er mattedommer og da er utfordringene betydelig større!

Utøverne er meget tente og hører dårlig og mange kan ikke engelsk. Som god mattedommer må du stanse kampen på Yame. Men når utøverne ikke hører pga blant annet et enormt trykk fra publikum. Vel da er det bare å bykse inne i kampen og skille de to. Vel, det gikk bra med alle dommerne denne gangen også. Men hva skal du si til en utøver som gjør en forbudt teknikk ogsamtidig ikke forstår engelsk? Vel her er løsningene flere, men en høy dommerstemme og en pekefinger omtrent inni nesen på stakkaren. Da forstår han.

Det var denne gang mange treff i halsregionen. Skrens fra bryst og opp. Samtidig var det faktisk noen utøvere som med vilje klinte til sin motstander i ansiktet slik at denne ble noe satt ut. Slikt er utrivelig.

Marius dømte en heftig kamp i semifinalen. En av deltagerne var en Rumener og denne hadde et bord mindre knust. Det var en stemning i hallen som var helt, helt utrolig. Lydnivået kan ikke beskrives da en 5000 – 7000 Rumenere skreik for full hals. Marius dømte supert og hans adrenalin nivå var maks så han dirret i hele kroppen da kampen var ferdig.

Både Gorm og Marius dømte finalene. Hyggelig skussmål å få.

IKO Honbu informerte meg at begge to hadde gjort sitt dommerverv aldeles utmerket. Dette varmet svært godt. Honbu er ikke alltid nådige i sine uttaleser.

Jeg antar at Gorm og Marius dømte bortimot 60 – 70 % av alle kampene

Vår ”egen” Alex Navarro var ikke med. Han sliter sterkt med et skadet kne. Og Pablo fra Spania dro av et korsbånd og så var han ute. Synd.

Det var med en bismak jeg satt og beundret kampene. Ingen Norske utøver var med denne gang. Jeg håper at vi kommer sterkere tilbake neste gang.

Det er meget viktig at Norge stiller med 2 erfarne dommere på hvert stevne. Igjenkjennelse faktoren er svært viktig i dette gamet.

Shihan Gorai fra IKO Honbu holdt dommer kurset. Han gjorde en særdeles super jobb.

Stevet var ferdig kl 23.20 og vel inne i bussen kom meldingen. Alle 1. premie vinnere skal ha doping test og de måtte vandre ut av bussen igjen. Supert!

Shihan Lars Høgquist, Norges Country representative, var meget stolt av Gorm og Marius. Og vi hadde en særdeles trivelig tur sammen.

På sommerleiren planlegger vi å vise mange av EM kampene i auditoriet. Vi kan også nevne at finalene ble vist direkte på Romansk TV. Ikke verst!

Neste EM er 6. november i Polen. Åpen klasse.

Skrevet av Lars Høgquist

Resultater