Den 15. september ble EM avholdt i Riesa, Tyskland. Den norske troppen besto av Kaja Stolpestad, Ole Garborg Østrem, Elisabeth Myrstad Varhaug og Suzanne Jones, samt laglederne Shihan Lars Høgquist og Sensei Tom Sølve Erga.

Først ute var Kaja og Ole, som deltok i juniorklassen. Det var første gangen det ble arrangert EM for juniorer, og både deltakere og arrangører var nok spente på gjennomføringen. Reglene for juniorer er som i vanlig fullkontakt, men det er kun tillatt med begrenset kontakt til hodet. I tillegg må deltakerene bruke leggbeskyttere, hansker, susp/brystbeskytter og hjelm. I den forbindelse var det positivt at stevnearrangørene stilte med obligatorisk beskyttelsesutstyr, slik at man på en enkel måte kunne være sikker på at alle stilte med forskriftsmessig utstyr. I junior klassen var alderstrinnene 15, 16 og 17 år slått sammen. Dette både for gutter og jenter.

Ole startet veldig bra og vant sine to første kamper enstemmig på dommeravgjørelse, og var dermed i semifinalen. Der møtte han yngste skudd på stammen i den slagkraftige familien Sypien fra Polen. Det var en jevn og god kamp hvor Ole fightet meget godt, men unge Sypien – som for øvrig vant hele klassen – trakk det lengste strået. Da det ikke gjennomføres bronsefinaler i EM hadde Ole sikret seg delt 3. plass og bronsemedalje!

Kaja var ikke noe dårligere, og hun lekte seg gjennom de tre kampene på veien mot finalen. Også i disse kampene var alle dommerene enige om at norsk seier var det riktige resultatet, og vi kunne konstatere at Kaja var på god vei mot gull. Motstander i finalen var ei bulgarsk jente, og Kaja gikk på med sin sedvanlige fighting-spirit. Ved endt kamptid dømte én dommer for hikiwake og forlengelse av kampen, mens de fire andre dømte seier til Norge. Kaja var blitt overlegen europamester!

Det gror altså godt i de yngre rekker i Norge, og det er gledelig at vi nå har mulighet til å sende våre juniorer ut til internasjonale stevner. Slik kan de utvikle seg videre, og ha gode muligheter til å hevde seg i seniorklassene senere. Vi gratulerer Ole og Kaja med en flott innsats og fantastiske resultater!

I kata for kvinner var det 19 deltakere, hvor de fire beste gikk videre til finalerunden. Dessverre gikk det ikke veien for Elisabeth og Suzanne i innledende runde, og finalen var dermed fri for norske deltakere.

Sosialt sett hadde vi en flott tur med mye latter og hygge, og vi kan fastslå at samholdet i den norske leiren er godt.

Så et lite hjertesukk helt til slutt... Det er betenkelig at et landslag som kommer hjem fra EM med gull og bronse i bagasjen ikke får mer oppmerksomhet her hjemme. Det er vel og bra med hederlig omtale i lokalavisene, men dette er toppidrett som burde kvalifisere til oppslag i nasjonal media. Med mer oppmerksomhet hadde det nok vært lettere å skaffe sponsorer, slik at vi kunne deltatt med flere utøvere og i flere internasjonale konkurranser.

Vi takker for en fin tur, og gratulerer utøverene med god innsats og flotte resultater!

EM_2007_Riesa_077

EM_2007_Riesa_096

EM_2007_Riesa_114